Mikroorganizmi

Objavljeno: 11.02.2019

Mikroorganizmi – Temelji zdravja

 

Danes je znano, da v naših telesih prebiva tisoče vrst mikroorganizmov in da je njihovo sožitje, predvsem v črevesju, kjer jih je največ, ključno za naše zdravje in dobro počutje.Mikroorganizmov, ki v nas prebivajo, je 3- do 10-krat več kot naših celic in brez njih ne bi preživeli. Čas je, da se zavemo, da smo sestavljen oziroma hibriden organizem sožitja lastnih tkiv z mikroorganizmi in da je za trdno zdravje potrebno poskrbeti za oboje.

Mikroorganizmi so lahko dobrodejni, nevtralni ali škodljivi. O zdravem ravnovesju govorimo, kadar škodljivih mikroorganizmov ni več kot 15% – to stanje ravnovesja poimenujemo evbioza. Kadar je škodljivih mikroorganizmov več, govorimo o disbiozi, ki je ena od prvih sprememb v telesu pri razvoju številnih bolezni. Ob disbiozi se sestava sluznice spremeni in se na določenih mestih stanjša ali popolnoma izgine. S tem se zmanjša življenjski prostor simbiotskih mikroorganizmov in poveča se prehajanje toksinov in drugih neželenih snovi v telo, kar nas zelo oslabi.

Posledice

Takšno stanje preveč propustne sluznice imenujejo tudi prepustno črevesje (angl. leaky gut), ki je povezano z nastankom vseh avtoimunih in številnih kroničnih obolenj. Dandanes za slednjimi umre devet od desetih Evropejcev. Dejavniki za razvoj disbioze so duševni stres, travme, raznovrstna sevanja, preveliki telesni napori, pesticidi, konzervansi, GSO, rafinirana živila, težke kovine, zdravila (antibiotiki, statini), alkohol, tobak, droge… Znaki disbioze so pogosta obolevanja, alergije, prebavne težave, nečista koža, slab spomin in koncentracija, nihanja v razpoloženju, utrujenost, slab zadah, neprijeten telesni vonj, kandida, nespečnost, depresija.

Za ohranjanje trdnega zdravja je tako smiselno skrbeti za stalno vzdrževanje evbioze. Težko se je izogniti vsem stresnim dejavnikom, lahko pa dobrodejne mikroorganizme uživamo v obliki dopolnil k prehrani. Skrbno izbrana in preizkušena kombinacija različnih vrst dobrodejnih mikroorganizmov, ki posnemajo zdravo črevesno mikrobioto , so efektivni mikroorganizmi (angl. Effective Microorganisms), ki delujejo izrazito probiotično. V tekočih fermentiranih napitkih so mikroorganizmi aktivni in so sposobni ponovne naselitve v črevesju.

Mikroorganizmi

Mikroorganizmi

 

 

Povzeto po dr. Bolta: Temelji zdravja, ABC Zdravja, 2018

 

Dr. Marko Peršič

Studio Biomax Laško

www.bio-max.si