Premium izdelki za podporo imunskemu sistemu
X

Bodite obveščeni

Prijavite se na e-novice in bodite na tekočem z novostmi in ugodnostmi

 Strinjam se s pravilnikom o zasebnosti

Kako zmanjšati pojavnost alergij?

Objavljeno: 24.09.2020

Razvit svet s svojim načinom življenja in prehranjevanja zahteva svoj davek. Zato ne preseneča podatek, da so alergijske bolezni v zadnjih desetletjih v porastu prav v razvitem svetu. Pri otrocih so najpogostejše astma, alergijsko vnetje nosne sluznice in oči, koprivnica in atopijski dermatitis. Pri nas se še vedno povečuje število otrok s prehranskimi alergijami.

Zdravje matere v nosečnosti in v času dojenja je izjemnega pomena

Zdravje matere je v času nosečnosti in dojenja izjemnega pomena, saj ključno vpliva tudi na zdravje otroka. Uravnotežen in pester mikrobiom je temelj našega zdravja. Sestava našega mikrobioma je povsem unikatna in vedno več študij dokazuje, da prav specifična sestava pogojuje nagnjenost k posameznim boleznim. Porušeno ravnovesje med dobrimi in škodljivimi mikroorganizmi oslabi mikrobiom, črevesna sluznica izgubi svojo zaščito, kar vodi do površinskih vnetij sluznice in previsoke prepustnosti črevesne stene. To pomeni, da poleg hranil iz črevesja v krvni obtok prehajajo tudi toksini, večje molekule, na katere se imunski sistem odzove z vnetji, alergijskimi reakcijami,…

Alergije so le eden od alarmov, ki vas opozarjajo , da vaš mikrobiom potrebuje temeljito obnovo. Ključna je sprememba prehrane, dokazano pa ga modificirajo tudi maščobne maščobne kisline omega-3, saj pripomorejo k naraščanju števila baketroidov. Maščobne kisline omega-3 delujejo kot prebiotik, ki v kombinaciji s kakovostnimi probiotiki zagotavljajo optimalno črevesno ravnovesje.

Moč maščobnih kislin omega-3, DHK in EPK

Številne študije dokazujejo, da uživanje ribjega olja z višjimi odmerki maščobnih kislin omega-3, EPK in DHK med nosečnostjo lahko zmanjša občutljivost otrok na prehranske alergene, zmanjša tveganje za razvoj občutljivosti na jajca in zmanjša verjetnost pojava atopijskega dermatitisa v otrokovem prvem letu starosti. Prav tako se je otrokom občutno zmanjšala incidenca pojava astme med tretjim in petim letom starosti. Zato lahko uživanje maščobnih kislin omega-3 v nosečnosti štejemo kot eno od strategij preprečevanja pojava otroških alergij. Maščobni kislini EPK in DHK sta ključni za normalno delovanje možganov in njihov razvoj v vseh življenjskih obdobjih.

Nad alergije s prenovo črevesja in vnetij

Če smo bili prepozni za preventivo, imamo tako pri otrocih kot pri odraslih še vedno veliko možnosti za izboljšanje s pravilnim celostnim pristopom. Najprej poskrbimo za preprečevanje stika z alergenom, nato se lotimo obnove mikrobioma z vnosom prebiotikov (kakovostnih maščobnih kislin omega-3 z visoko vsebnostjo EPK in DHK) in dobrih probiotičnih pripravkov s čimbolj pestro sestavo različnih sevov mikroorganizmov in večstopenjsko fermentiranih hranil. Prav tako je nujna regeneracija črevesne stene, saj omogoča krepitev imunskega sistema in vzpostavitev normalne črevesne prepustnosti. Biodostopni polifenoli (kvercetin, kurkumin, reservatrol) v kombinaciji s ključnimi bioaktivnimi vitamini (A, C, E in B) so odlična izbira. Če boste svoje življenje odeli v zdrav življenjski slog tudi pri prehrani, gibanju, zmanjševanju stresa ipd., se lahko nadejate dolgoročnih in trajnih izboljšanj.

 

Dr. Marko Peršič, Studio Biomax Laško – povzeto po članku avtorice Barbare Bajc, terapevtke.