Kaj so kanabinoidi in kako jih delimo?

Objavljeno: 24.01.2019

Kanabinoidi

Kaj so kanabinoidi in kako jih delimo?

Kanabinoidi so spojine, ki se lahko vežejo na človeške kanabinoidne receptorje v živčnem sistemu. V osnovi jih uvrščamo med terpenofenole in posledično lipide (maščobe), zaradi česar se topijo v maščobah. Naprej jih lahko delimo na tri skupine, glede na to kje v naravi nastajajo.

Endokanabinoidi

Endo pomeni znotraj, kar je mišljeno znotraj vretenčarjev in človekovega telesa. Nastajajo znotraj naših ali živalskih živčnih celic in služijo prenašanju informacij in signalizacij v našem endokanabinoidnem sistemu. Kanabinoidne receptorje, kamor se lahko te spojine vežejo najdemo prav v vsaki naši celici. Te vedno gledajo na koncentracijo kanabinoidov v okolici, jo zaznajo in se nanjo primerno odzovejo. Največ receptorjev najdemo prav v možganih. V nekaterih delih možganov je kanabinoidnih receptorjev celo največ glede na ostale receptorske vrste. To navaja na dejstvo, da so naši možgani precej občutljivi in dovzetni za spremembe koncentracije kanabinoidov v telesu. Kaj torej znotraj nas sploh počne cel ta sistem? Skoraj vse, saj vpliva na imunski sistem, prebavo, hormone, srce in ožilje, delovanje trebušne slinavke, učenje, gibalno koordinacijo in celo plodnost ter dojenje.

Fitokanabinoidi

Fito po grško pomeni rastlinski, kar pomeni, da nastajajo v rastlinah. So nadvse podobni kanabinoidom iz živalskega kraljestva, zato so sposobni aktivirati tudi naše receptorje. V naravi prav največ kanabinoidov najdemo v konoplji, vendar so prisotni tudi pri mnogih drugih rastlinah. Poleg najbolj znanih spojin THC in CBD pa raziskovalci pripisujejo vedno večji pomen tudi drugim kanabinoidom, ki jih lahko zasledimo v konoplji – CBC, CBN in CBG. Kako deluje CBD? Ena izmed potrjenih teorij je Entourage effect, izraz, ki je bil leta 1998 prvič uporabljen za opis še boljšega efekta na človeško telo zaradi uporabe celotne rastline in tako delovanja celotnega spektra je čedalje bolj potrjen v praksi.

Sintetični kanabinoidi

Uporabljajo se za rekreativne namene kot dizajnerska droga. V laboratorijih pripravljeni izdelki naj bi bili manj učinkoviti glede na naravno pridobljene. Raziskave so sintetične kanabinoide označile kot nevarne za psihotične epizode in smrt, saj imajo nevarne stranske učinke. Profesor John W. Huffman, ki je prvi sintetiziral veliko kanabinoidov pravi, da ljudje, ki uporabljajo sintetične kanabinoide so idioti, saj ne vedo, kaj jim bo povzročila.