Fenoli

Objavljeno: 13.05.2019

Fenoli

Kako zmagati na več kriznih žariščih hkrati?

Vnetja so v ozadju skoraj vseh bolezni, teh pa je iz leta v leto vse več. Ali z drugimi besedami – ljudje imamo v sebi vse več kriznih žarišč, ki imamo sicer v besednjaku sodobne medicine različna imena, v ozadju vseh pa so dolgotrajna vnetja. Zato postaja znižanje števila kroničnih obolenj največji izziv zdravstva v razvitih sistemih.

Da prevladujoči način zdravljenja izgublja bitko in ne zmore zagotoviti zdravja prebivalstva, neizprosno dokazuje tudi statistika. Znanstveniki pričakujejo, da bomo imeli v dvajsetih letih (od leta 2014 do leta 2034) za 174 % več duševnih in nevroloških motenj, 74% več smrti zaradi srčno-žilnih obolenj in 70% več rakavih obolenj. Bodo zdravi postali izjema? Ali bo obveljala trditev, »zdravi ste le, dokler ne ugotovimo, zakaj ste  bolni«? Očitno je treba nekaj sistemsko spremeniti v načinu našega varovanja zdravja in se s posamičnega gašenja požarov vrniti k sistemskim popravilom.

Zato so številne nove raziskave usmerjene v iskanje rešitev, s katerimi bi lahko sistemsko zavirali vnetja in tako preprečevali nastajanje kroničnih in degenerativnih bolezni. Na teh straneh veliko pišemo o rešitvah na ravni celic in ponovni revitalizaciji prebavnega sistema. In tudi če se ponavljamo, bomo o tem pisali še naprej, ker je to edini sistemski in smotrni način, pri katerem lahko z enakimi ukrepi uredimo veliko različnih težav. Znanstveni dosežki in tudi razvoj novih tehnologij in produktov  pritrjujejo, da je to prava smer.

 

FENOLI – NARAVNE REŠITVE ZA VNETJA

Zavedanje o močeh antioksidantov (čeprav jim v preteklosti niso dajali učenih imen) obstaja že tisočletja. Znanost je do sedaj uspela v naravi identificirati več kot 8000 različnih fenolov. Med najmočnejšimi so kurkumin, betakaroten, kvercetin, resveratrol, vitamin C, vitamin E… Najdemo jih predvsem v začimbnicah, zelenjavi, sadju, vinu, žitih … V knjigi Naravne rešitve za bolečine boste lahko prebrali veliko znanstvenih  dokazov, kako različni antioksidanti delujejo na zmanjševanje občutka za bolečino in zaviranje nastajanja vnetja.

Poglabljanje razumevanja nas pripelje tudi do zelo pomembnih podrobnosti. Ena najbolj pomembnih je, kako spraviti antioksidante v takšno obliko, da jih bo telo zares lahko uporabilo. Prav v tem se namreč skriva glavna težava z njihovim delovanjem – večina dragocenih snovi ostane neizkoriščenih ali pa je njihovo delovanje omejeno le na prebavne organe. Zato se razvijalci trudijo najti načine, kako bi njihov izkoristek povečali in jih dostaviti tudi drugim tkivom.

Fermentacije, kaskadne fermentacije, raztapljanje v olju, emulziji ali posebnih patentiranih formulah, pravilno kombiniranje z drugimi sinergijsko delujočimi rastlinami (npr. kurkuma+ingver+poper …) so le nekateri izmed načinov, kako lahko izkoristke močno povečamo. Stare modrosti pa dobivajo tudi znanstvene možnosti nadgradnje. Tako so znanstveniki ugotovili, da lahko resorpcijo močno izboljšajo tudi z določenimi vitamini (npr. C, E, A, B12), z bioaktivnimi oblikami folne kisline ali s posebnimi novimi molekulami, ki so sicer inertne (ne ostanejo v telesu), opravijo pa vlogo taksista za druge aktivne učinkovine.

 

Izdelki za okrepitev imunskega sistema so vam na voljo v spletni trgovini www.bio-max.si.

Povzeto po Potočnik: Kako zmagati na več kriznih žariščih hkrati? Skupaj za zdravje človeka in narave, 2018

Fenoli

Fenoli

 

Dr. Marko Peršič

Studio Biomax Laško

www.bio-max.si